Vliegerpapier & kunstenaarsbenodigdheden
please enable javascript to view
Amstel 34, 1017 AB Amsterdam


Winkel


Vlieger sinds 1869 

Welkom in de wereld van Vlieger. Met foto's, verhalen, artikelen en anekdotes laten we
het wel en wee zien van 150 jaar papier- en kunstschildersmaterialen.

‚Äč

1 maart 2020
Vlieger bijna uit de lockdown.
Vanaf dinsdag 16 maart is het weer mogelijk om binnen te komen. met 8 personen (4 boven en 4 beneden) kunt u de spullen uitzoeken. Omdat we helaas met weinig personen tegelijk binnen mogen zijn vragen wij u rekening te houden met eventuele wachtenden. Wij hanteren de normale openingstijden. Wij zien u graag weer in de winkel.
Het is natuurlijk ook nog steeds mogelijk om materialen te versturen.


14 juli 2020
Kaarten van Vlieger
Naar aanleiding van het boek 'Vlieger in Vogelvlucht', heeft Reinder Storm een blog geschreven over de kaarten van Vlieger. Reinder Storm is conservator cartografie, geografie en reizen bij het Allard Pierson, de collecties van de Universiteit van Amsterdam. Hieronder de link naar de blog.
https://allardpierson.nl/blog/kaarten-van-vlieger/


2 juli 2020
Vlieger in Vogelvlucht
Vandaag is bij Uitgeverij de Buitenkant in de serie 'Uitgelezen Boeken' een bijzondere uitgave over de Firma Vlieger. Het boek is geschreven door Sytze van der Veen, Dirk Tang en Jeanette Kok. Hierin wordt de vergeten geschiedenis van Vlieger als uitgever van prentenboeken in beeld gebracht, met vele prachtige afbeeldingen. Het boek is te bestellen bij Uitgeverij de Buitenkant of onder andere te koop bij Vlieger. De presentatie van het boek was in verband met de huidige omstandigheden op de stoep voor de winkel.

        

    

Tegeltableau Vlieger
Een foto van het tegeltableau die gemaakt werd op 1 februari 1919, aangeboden door het personeel bij het 50-jarig bestaan van boek- en papierhandel J.Vlieger. Er werd door 18 á 20 personeelsleden van de verschillenden filialen lange tijd een dubbeltje per week gespaard om het tegeltableau aan te bieden. Het tableau van 30 keramische tegels werd gemaakt door Plateelbakkerij Delft in Hiversum. Centraal staan de gebouwen op de hoek van de Halvemaansteeg en de Amstel, en de filialen op het Damrak, de Leliegracht en het Rapenburg. De omlijsting toont de kleurige boekomslagen van de prentenboeken voor kinderen waarin Vlieger was gespecialiseerd. Het tegeltableau heeft tot 1991 in de winkel gehangen en is nu in het bezit van Nederlands Tegelmuseum in Otterlo.

 

 

 

 

 

 

 

 

Uitsnede 1
Uitsnede 2
Uitsnede 3